Ce Este Pictura Digitala - O Introducere in Arta Pe Calculator
Ce este pictura digitala?
Conceptul de "pictura digitala" se refera la crearea de arta prin pictarea pe o tableta grafica, conectata la un calculator performant, care are capacitatea de a randa in timp real ceea ce artistul picteaza cu ajutorul penului. Asta se intampla cu ajutorul unor software-uri special create pentru pictat (Photoshop, CorelDraw, ArtRage etc), care folosesc penul, pe post de pensula. Efectul realizat de penul tabletei grafice (vorbim despre acea pensulatie pe panza), este asemanator cu efectul dat de peunsula traditionala folosita de pictorul clasic la pictarea panzelor sale.
Artistii contemporani
Avem multi artisti care mai nou, imbratiseaza pictura digitala. Unii dintre ei se indreapta catre aceasta directie, intrucat este o tehnica mai ieftina ( pe termen lung), iar efectele obtinute cu ajutorul tabletei grafice sunt foarte asemanatoare cu cele din pictura traditionala, ambele antrenand talentul artistului. Inca nu s-a inventata nici un buton pe care sa apasam si sa lasam pictura sa se creeze singura. Totul implica talentul artistului digital, in aceeasi masura cu care artistul traditional se confrunta.
De asemenea, este mult mai usor si interesant sa intri in universul picturii digitale decat in cel al picturii traditionale. Calculatoarele din zilele noastre sunt din ce in ce mai rapide si mai performante. Ceea ce inseamna, ca pot inregistra cele mai fine miscari ale artistului si au capacitatea de a simti presiunea penului cu o precizie uimitoare. Ne confruntam de asemena cu un software modern, ce poate veni cu o multitudine de functii ce au menirea de a ajuta foarte mult artistul in creatiile sale digitale. Sa luam doar un exemplu: la fel ca si in pictura traditionala pe panza, artistul digital, poate folosi straturi digitale, facute separat, pentru a crea efecte intr-o imagine, cum ar fi transparenta, adancime, pensulatie etc. In cazul in care pictorul digital constata ca unul din aceste straturi nu se potriveste, acesta poate fi indepartat cu usurinta, iar pictorul o poate lua cu usurinta de la capat, sau poate reveni asupra acelui efect. Bineinteles, putem mentiona aici si binecunoscuta functie de "Undo", care sterge ultima actiune efectuata cu penul. Toate acestea nu pot fi realizate in pictura clasica. Iata deci un alt avantaj major, un avantaj ce ofera artistilor mai multa libertate in asi exprima talentul pe "panza digitala".
Pictezi, in adevaratul sens al cuvantului, doar ca o faci digital!
Ca si in pictura clasica, exista o multitudine de stiluri in care poti executa pictura digitala. Doresti sa realizezi o pictura in stilul impresionism, mai pensulat, din cutit? Nici o problema, setezi din tableta pensulatia curespunzatoare la pen (mai mica, mai mare, mai apasata), iar in rest, pana la tabloul final, totul depinde de talentul tau de artist. Sau de ce nu, poate iti place stilul suprarealist, sau grafic? Totul se realizeaza din setarile tabletei grafice, genul de pensulatie, marimea penului, cantitatea de pasta virtuala care se foloseste la atingerea penului de panza digitala etc.
Unii artisti se concentreaza mai mult pe ilustratii si pe consolidarea unui stil propriu de pictura, ceea ce este de laudat. Cum ar fi sa asistam la aparitia unui nou stil de pictura, specific doar artei digitale? Trebuie doar sa avem rabdare ca imaginatia artistului digital sa dea roade, si suntem convinsi ca nu mai avem mult de asteptat. Alti artisti, care lucreaza in domeniul media, se ocupa de crearea de imagini artistice pentru website-uri sau diferite produse digitale, precum animatii sau personaje 3D. Nu exista un anume sablon care trebuie urmarit. Posibilitatile sunt nelimitate. Orice poate fi pictat digital. Benzi desenate, personaje viu-colorate, portrete sau peisaje. Cu un nivel potrivit de talent si efort, putem face orice!
De ce avem nevoie, la initierea in arta digitala?
Daca esti deja un pictor traditional, cu talent in pictura si desen, trecerea spre mediul digital va fi cea mai usoara.
Tot ceea ce vei avea nevoie este:
- o tableta grafica, speciala pentru pictat digital
- un calculator performat la care sa atasezi tableta
- un software de creatie artistica, cel mai popular fiind CorelDraw
Spre deosebire de pictura traditionala, unde sunt necesare diferite tipuri de pensule, culori, panza si alte materiale de baza, pentru pictura digitala singura materie prima este tableta software-ul si tableta grafica. Tableta grafica, se conecteaza la un calculator si poti picta pe ea cu ajutorul unui stilou magnetic, special creat pentru asta. Fiecare linie desenata este inregistrata si procesata de calculator, si frumusetea este ca o va procesa in ce stil vrei tu. Iar daca nu iti place, o poti anula cu un singur click. In ceea ce priveste software-ul, exista pe piata o gama variata de produse. Cel mai cunoscut si folosit program este bineinteles PHOTOSHOP si CORELDRAW. Exista insa si variante free precum Krita, sau ArtRage care-si face treaba la fel de bine.
De indata ce ai o tableta, un calculator si un software, poti incepe treaba!
Procesul de invatare a picturii digitale nu este unul foarte greu. Va fi o invatare mai mult tehnica decat artistica (presupunand ca cea artistica exista deja :)). Singura conditie este sa stii sa desenezi sau sa pictezi traditional, sa ai acest simt artistic, acest talent al desenului traditional. Daca ai cativa ani de pictat in spate, probabil iti va lua doua-trei saptamani ca sa te obisnuiesti cu crearea artei digitale. Acest lucru este absolut normal si nu ar trebui sa fie un impediment pentru artistii clasici care vor sa experimenteze tehnologia actuala. Acestea fiind spuse, pictura digitala poate reprezenta viitorul artei de divertisment. Un exemplu concret il reprezinta benzile desenate digital, si expuse online ( de exemplu cele japoneze, numite si "manga" ) care sunt mult mai populare decat cele printate sau desenate in stil traditional. Sa nu mai vorbim de faptul ca adolescentii pot avea toate instrumentele necesare pentru a studia arta digitala inca din liceu. Exista nenumarate companii ce scot pe piata locuri de muca pentru designeri de arta, iar pictorii digitali talentati pot face cariera din asta, fiind platiti foarte bine!
Beneficii nelimitate ale picturii digitale
Fiecare proiect este manuit dupa priceperea, talentul si dorinta creatorului. Unii artisti folosesc foarte multe culori, altii utilizeaza doar linii. Cu ajutorul artei digitale, este foarte usor sa dai viata imaginatie, a tuturor ideilor ce-ti trec prin cap.
Printre avantajele picturii digitale intalnim:
- timp scurt de familiarizare cu tehnologia necesara
- usurinta in exprimarea ideilor pe panza digitala
- multitudine de optiuni in pictare
- posibilitatea de a sterge sau de a reveni la o imagine anterioara a tabloului
- calitate ridicata a imaginii produse, imaginile rezultate fiind foarte clare
- posibilitatea printarii pe panza si transformarea lor in tablouri canvas super clare, superbe!
Picturile digitale pot fi printate foarte usor!
Scopul si placerea multor artisti digitali, este acela de a-si impartasi arta cu ceilalti. Desi mediul online este unul propice pentru raspandirea artei, nimic nu poate inlocui un tablou clasic pe perete. Pentru a crea aceste tablouri, artistii folosesc imprimante sofisticate, moderne, ce redau fidel culorile folosite. Cele mai cunoscute si raspandite sunt tablourile Canvas ( tablouri pe panza). Folosind tehnici digitale moderne de creatie, aceste tablouri pot reimprospata considerabil aspectul interior al unei locuinte. Arta digitala, printata pe panza folosind o imprimanta profesionala cu minim 12 culori, poate da nastere a ceea ce numim din franceza Giclee. Un Giclee, reprezinta acel print la o claritate si profunzile a culorilor exceptionala. Aproape ca nu poti face distinctie dintre o panza direct pictata de un artist traditional si un Giglee printat.
Pentru aceia dintre voi care iubesc arta moderna si doresc sa-si infrumuseteze atat interiorul locuintei, cat si interiorul sufletului, tablourile Canvas Giclee sau cele oferit aici de catre GaleriaQ, sunt ideale. Picturile abstracte te invita la interpretare si aduc o nota de mister camerei in care sunt amplasate. Portretele ofera emotie, si caracter peretilor, iar peisajele dau luminozitate si spatiu incaperii. Indiferent de stilul sau tema în care tabloul digital este realizat, efectul acestuia pe perete este atat de puternic, incat poate fi o alegere ideala chiar si pentru iubitorii de arta clasica.
Concluzii - arta moderna necesita instrumente moderne
Dupa cum am putut observa in articolul prezentat mai sus, exista foarte multe puncte forte ale picturii digitale. Usurinta utilizarii si a transpunerii, pe panza digitala, a sentimentelor si gandurilor, precum si posibilitatea printarii sunt doar cateva dintre beneficiile aduse artistilor, in special tinerilor.
Per total, arta digitala reprezinta unul din cele mai propice medii de dezvoltare artistica, in randul tinerilor. Fara materiale extra, fara pensule aruncate prin atelier, vopsele scumpe sau zeci de panze care stau rezemate asteptand pictarea lor. In plus, posibilitatea de a printa aceste picturi pe panza, la o calitate maxima, de tip Giclee, reprezinta unul din cele mai mari avantaje.
Unii artisti invata fundamentele picturii direct prin mijloace tehnologice. Este posibil, si foarte atractiv acest tip de arta, avand in vedere ca pictura digitala poate parea foarte interesanta pentru novici. Cu alte cuvinte, chiar daca nu ai un antrenament, daca vrei sa incepi sa pictezi digital, poti s-o faci oricand. Un artist isi va imbunatati calitatea artei, indiferent daca foloseste pensule, acuarele sau o tableta conectata la calculator.