Peisaje Celebre: O istorie a peisajului in tablouri celebre
Pictura cu peisaje reprezinta fara indoiala una dintre cele mai populare teme intalnite atat in tablouri celebre cat si in pictura contemporana. Acestea sunt de fapt o reflectie a cerului, marii sau a soarelui pe panza artistului invitand parca privitorul sa respire aerul curat al unui peisaj de munte sau sa asculte sunetul linistitor al unui peisaj marin. Tablourile cu peisaje, prin captarea si reprezentarea frumusetilor naturii au capacitatea de a transpune parca privitorul in mijlocul acesteia invitandu-l la meditatie. De aceea poate ca pictura cu peisaje este una dintre cele mai iubite teme in pictura.
Una dintre cele mai vechi teme in pictura, tablourile cu peisaje ating inima iubitorului de arta moderna prin puritatea lor, naturalete sau estetism. Picturle cu peisaje din India spre exemplu sunt faimoase pentru reprezentarea pustietatii dar in acelasi timp si a frumusetei naturii nevorbite. In sec 17, Olanda a vazut primii pictori Europeni care au pictat peisaje marine: Vermeer si Rembrandt.
Acestia au fost punctul de plecare pentru urmatorii artisti care au pictat peisaje marine ce se contopesc cu cerul albastru , printre care si bine cunoscutul artist Englez , JMW Turner. Turner a fost descoperit pentru prima oara prin peisajele sale marine si cerul sau de culoare violet din timpul furtunilor. Acest artist a marturisit de altfel faptul ca lucrarile sale tarzii au devenit un punct de plecare in arta abstracta prin incetosarea liniei orizontului, acea linie care face legatura dintre apa si cer in peisajele sale.
Pictorii americani Homer si Wyeth ambii renumiti prin pictura lor cu peisaje au fost de asemenea remarcati prin modul lor admirabi de a reprezenta efectul luminii pe suprafata apei. Paul Cezanne a pictat parca in mod obsesiv in jur de 18 versiuni de peisaje ale munetelui Sainte-Victoire localizat langa locuinta sa din Provence, Franta captandu-i astfel o frumusete aparte corespunzatoare fiecaru-i anotimp.
Cuvantul "peisaj" este originar din limba Germana "landschap" reprezentand suprafete de teren arabil. Putem observa picturi cu peisaje inca din formele sale antice reprezentate prin scenele pastorale din timpurile Romane. Picturile cu peisaje au prins radacini si au iesit in evidenta odata cu aparitia artei renascentiste. Odata cu aceasta, natura a fost caracterizata si reprezentata ca element filozofic si spiritual. Vedem multe scene biblice, religioare sau mitologice prezentate intr-o poportie cat mai mare in natura, in mijlocul peisajelor. Astazi, picturile cu peisaje au devenit mult mai uniforme si realiste, semnificatia ei spirituala disparand parca definitiv.
Secolul al 17-lea si al 18-lea au fost asociati cu inflorirea picturii cu peisaje, gratie unor artisti cum ar fi Watteau, Gainsborough sau Thoams Girtin. Puctul culminant a fost atins in sec XIX-XX. O multitudine de noi stiluri printre care pictura abstracta, expresionismul sau suprarealismul au influentat intr-o mare masura pictura cu peisaje aducand spre noi tehnici sau reprezentare a acestora in concordanta cu diferite teme sau forme specifice fiecarui stil in pictura.
Desigur va putem ajuta in alegerea picturii florale perfecte in functie de starea dvs de spirit, efectul scontat si interiorul in care doriti amplasarea acesteia.