Tablouri Pe Panza | Tipuri de Tablouri Canvas

Tablouri Pe Panza | Tipuri de Tablouri Canvas

 1. Ce este un tablou canvas?

Daca inspectam cuvantul "canvas", care din engleza se traduce prin "panza", ne dam seama imediat ca este vorba despre un tablou pe panza. Insa acest tablou pe panza, nu trebuie confundat cu o pictura pe panza. Tablou Pe Panza VS Pictura Pe Panza, sunt doua termene diferite, dupa cum le explicam mai jos:

 • Tabloul pe panza (tabloul canvas) se refera la acea panza imprimata cu ajutorul unui plotter (o imprimanta performanta de mari dimensiuni), care reda foarte fidel poza ce se vrea a fi printata pe panza. Avem astfel o panza printata, care se intinde ulterior pe un cadru de lemn, rezultatul fiind un tablou canvas gata de agatat pe perete.
 • Pictura pe panza, este acel tablou original sau reproducere, realizat manual de catre artisti (pictori), folosind pasta de culoare (ulei, acrilic, tempera etc) direct pe panza. De aceea la pictura pe panza, spre deosebire de un tablou canvas, se va observa acea pasta de culoare in relief folosita de catre artist, la crearea tabloului.
 1. Tipuri de tablouri canvas

Dupa ce am explicat termenul de tablou canvas, insemnand de fapt un print pe panza, haideti sa vedem de cate feluri sunt aceste tablouri canvas:

a) o clasificare a tablourilor canvas in functie de materialul pe care se printeaza:

 • Tablouri canvas printate pe panza sintetica (vinyl). Aceste tablouri sunt in general mai accesibile la pret deoarece si materialul pe care se printeaza este mai ieftin, fiind unul sintetic. Materialul este mai albicios decat bumbacul, mai elastic si are o textura mai fina. Este destinat in special fotografilor, pozele printate pe acest tip de panza sintetica avand un aspect mai lucios, mai fin, mai spre fotografie, adica exact ceea ce vor sa reproduca fotografii din creatiilor lor.

 • Tablouri canvas printate pe panza de bumbac. Panza de bumbac este cea mai recomandata pentru tablourile canvas de arta, care reproduc picturi, sau acele tablouri pictate manual pe panza. Are un aspect mai maroniu in comparatie cu panza sintetica, este punctata pe spate (cu puncte de culoare maro mai inchis), si reda foarte bine picturile datorita texturii mai naturale, al faptului ca imaginea rezultata are un aspect mat, specific picturilor manuale. Per total, textura si grosimea panzii din bumbac, reproduce mai fidel un tablou de arta pictat manual decat o poate face panza sintetica specifica artei fotografice.

b) o clasificare a tablourilor canvas in functie de imaginea care se printeaza pe panza:

 • tablouri sub forma de fotografii pe panza. Acest tip de tablou este specific artei fotografice, destinat fotografilor care doresc sa-si materializele creatiile sub forma de tablouri canvas. Daca poza este la dimensiuni mari, si claritate maxima, va rezulta un tablou canvas deosebit (clar si bine definit). Fiind o fotografie pe panza, este de obicei destinat la decorarea institutiilor, birourilor, firmelor etc.

 • tablouri sub forma de reproduceri de arta (nerecomandate). Consta in fotografierea unui tablou deja pictat si apoi printarea acelei fotografii pe panza. Deoarece acest tip de print, necesita mai intai fotografierea tabloului pictat (fotografia rezultata fiind de multe ori neclara, fara un focus excelent sau culorile nefiind in concordanta cu originalul), de multe ori ne confruntam cu o calitate ce lasa de dorit a tabloului canvas final, a printului. Observam de multe ori ca negrul nu este un negru pur , adica acel negru din pictura originala (ci este un gri), iar de aproape printul nu se vede texturat ca tabloul fotografiat (fiind de multe ori in ceata sau denaturat). Nu este un tablou de arta pe care il recomandam pentru decorarea de calitate a spatiilor comerciale sau a locuintelor.

 • tablouri sub forma de arta digitala pe panza (recomandate). Consta in printarea creatiilor de arta a pictorilor digitali (care picteaza cu tableta grafica pe calculator). Ca si in cazul fotografilor, este creatia artistilor digitali, materializata sub forma de print pe panza (tablou canvas). Este dupa parerea noastra cea mai recomandata optiune atunci cand vorbim despre un tablou canvas de calitate, remarcandu-se printr-o claritate maxima, textura picturala, pensulatie clara etc. Aceasta claritate exceptionala se datoreaza faptului ca se printeaza direct acea poza pictata in calculator cu ajutorul programelor de specialitate (Photoshop, CorelDraw, ArtRage etc), nemaifiind nevoie de alte poze ale tabloului, cum am observat ca se cere in cazul reproducerilor de arta (explicat mai sus). Este acel tablou canvas care se apropie cel mai mult de feelingul unui tablou original, pictat direct pe panza, de multe ori aflandu-ne in postura de a nu remarca diferenta pana nu observam lipsa pastei in relief specifica unu tablou pictat direct pe panza. Este tipul de tablou canvas pe care il recomandam in decorarea caselor, a dormitorului, a livingului, avand capacitatea de a crea acea atmosfera specifica tablourilor originale, pictate pe panza. Sunt de altfel si tablourile comercializate de GaleriaQ, pe care va invitam sa le vizualizati.

 1. Cum sa aleg un tablou canvas potrivit, si la ce trebuie sa fiu atent.

Ce tip de tablou trebuie sa aleg pentru decorarea locuintei

Daca obiectivul dumneavostra este decorarea unui apartament, a unei case, living sau dormitor, va recomandam alegerea picturilor digitale, printate pe panza, deoarece au claritatea si calitatea cea mai buna, plus acel feeling de tablou pictat pe panza. O alta optiune ar fi fotografiile de arta, dar de obicei suntem reticenti la a expune poze pe perete, acestea avand o capacitate mai mica de a crea acea atmosfera artistica, pe care o pictura o poate oferi imediat. Ca ultima optiune este crearea de reproduceri ale tablourilor deja pictate pe panza, dar nu este recomandat, neavand claritatea la care aspiram.

Cum sa aleg calitatea cea mai buna,

Exista o multitudine de magazine online care vand tablouri canvas la preturi foarte atragatoare, dar de multe ori calitatea printurilor lasa de dorit. Cum ne dam seama ca un print nu este de calitate? Doar in momentul in care acesta este livrat si il vedem in fata noastra, ne putem da seama de diferenta dintre ce am cumparat si ce am primit. De multe ori, nu trebuie sa ne ghidam, sau sa luam de bun, pozele prezentate pe site-ul care vinde tablouri canvas. Majoritatea magazinelor de tablouri canvas, prezinta pe perete, pozele digitale (ce urmeaza a fi printate), si nu tabloul final printat, ducand in eroare privitorul. De multe ori, tabloul canvas printat nu are aceeasi calitate cu ceea ce se prezinta pe site, adica acea poza digitala prezentata pe perete, care urmeaza a fi printata. Aceste diferente pot fi:

 • Reproducerea culorilor este diferita fata de aceea ce este expus pe site. Inspectati printul primit si observati daca nuanta de negru, este aceeasi cu cea prezentata pe site. Este acel negru pur, adanc sau este mai spalacit spre gri? Observati si celelalte culori sa fie la fel de clare, de adanci si pure ca cele prezentate pe site. Printul trebuie sa confere claritate in culori, contrast, si sa nu dea senzatie de imagine spalacita, stearsa. In funtie de numarul de culori pe care acea imprimanta il are, printul de arta poate fi diferit. Putem avea un print de arta la o calitate HD, denumit si Giclee. Un Giclee este acel tablou canvas dupa o poza creata digital in calculator, si imprimata la minim 300 DPI si 12 culori la imprimanta.

 • Materialele folosite lasa de dorit. In afara de calitatea imaginii, trebuie sa fim atenti si la calitatea materialelor pe care s-a printat si s-a intins panza. Este panza de bumbac? Rama de lemn pe care este intinsa panza are o constructie solida? La o simpla inspecite, va puteti da seama daca este panza de bumbac deoarece aceasta (spatele printului) nu trebuie sa fie alba sau albicioasa, specific panzei sintetice. Trebuie sa fie usor punctata, un colorit maroniu neuniform. Un alt test al panzei se poate face printr-o usoara umezirea a acesteia. De exemplu, o panza de bumbac de-tensionata, usor umezita pe spate, si uscata, se va re-tensiona singura pe acea rama. O panza sintetica ramane la fel, indiferent daca este umezita pe spate. Singura sansa de re-tensionare a unei panze sintetice este reintinderea acesteia pe acel cadrul de lemn. De aceea recomandam intotdeuna, panza de bumbac.

Inainte de a plasa comanda online pentru un tablou canvas, asigurati-va ca aveti drept de retur oferit de acel magazin online. Este singura optiune, care va permite testarea calitatii tablourilor vandute de acea companie. Desfaceti coletul, comparati tabloul canvas cu poza de pe site si luati o decizie daca sa il pastrati sau nu.

Publicat la 26/10/2020 Art Blog 1805