Decoratiuni Living: Tablouri Potrivite Pentru Decorarea Livingului

Decoratiuni Living: Tablouri Potrivite Pentru Decorarea Livingului

Importanta unui living room a crescut, in special in timpul pandemiei, fiind si acel spatiu in care te intalnesti de obicei dimineata sau in weekend cu familia, sau te aduni impreuna cu prietenii la discutii interesante si relaxante. Proprietarii de case sau apartamente au regandit astfel decorarea acestui spatiu, dandu-i o importanta mai mare, fiind preocupati in special de crestera nivelului de confort unde vizualul are un impact profund.

Importanta nivelului de confort a crescut odata cu instaurarea ordinului Stai-Acasa, o perioada in care designerii sau decoratorii de interior au fost solicitati mai mult ca de obicei de catre proprietarii de locuinte. De exemplu designerii de interioare, au inregistrat o dublare sau chiar o triplare a cereriror de amenajare pentru living in timpul sau dupa pandemie. Este de inteles importanta pe care o capata acum nivelul de confort a unui interior, fiind locul in care ne petrecem din ce in ce mai mult timp liber, iar livingul fiind o piesa centrala in ceea ce priveste alegerea locului perfect unde sa investim cu decoratiuni interioare de calitate.

Daca esti in cautarea unei amenajari interioare de efect pentru living, si nu stii ce sa alegi, iti recomandam sa iti indrepti atentia catre decoratiunile de perete cum ar fi tablourile originale. Alegerea de tablouri canvas pentru living nu este intotdeauna una usoara, deoarece aceasta selectie a tablourilor se face in functie de mai multi factori cum ar fi: stilul in care este decorat un living (daca este decorat intr-un stil clasic, modern sau minimalist), culorile predominante in living, marimea unui living si efectul final dorit etc. Va invitam in continuare sa cititi cateva indicatii importante care va vor ajuta in elegerea tabloului potrivit pentru livingul tau, dandu-i astfel efectul dorit si anticipat de catre proprietar.

Decoratiuni in functie de stilul de amenajare al livingului

  • Living amenajat in stil Minimalist

Stilul minimalism pleaca de la ideea ca nu toate elementele utile, frumoase sau elegante sunt neaparat necesare unei amenajari interioare. Se reduc astfel elementele de decoratiuni interioare sau componente ale acestora, facand astfel un spatiu gol, care se caracterizeaza prin simplitate si eleganta. Ai un spatiu de „respiro”, in care vei simti o senzatie de libertate, de stare de bine. La fel trebuie sa fim atenti cand alegem o decoratiune de perete pentru un living minimalist. Acel tablou trebuie sa fie pictat in acelasi stil. De exemplu, o panza simpla alba cu o pata de culoare de efect, este de ajuns pentru a intra in armonie cu un living minimalist. Alegeti intotdeuna tablouri foarte simple. Nu foarte multe tonuri de culoare, nu foarte multe forme, sa nu fie aglomerat in design. Stilul de pictura recomandat este abstract. Tablourile abstracte, invita privitorul la interpretare, la meditatie, la simplitate si intra perfect in armonie cu un livng amenajat minimalist. De multe ori exista falsa ideea ca un tablou trebuie sa fie „muncit” pentru a fi frumos. Este de ajuns sa pui cateva pete de culoare pentru a crea un efect uimitor si de a creea o stare de bine celor care se intalnesc la dscutii interesante intr-un living minimalist. Iata cateva idei de tablouri pentru un living decorat minimalist:

  • Living amenajat in stil Clasic

Stilul clasic se remarca prin mobilier din lemn masiv, cu tonuri de maro, decoratiuni in stil clasic sau vintage, de aceea si decorariunile de perete vor trebui sa intre in armonie cu aceste caracteristici. Recomndam alegerea de tablouri cu teme clasice cum ar fi, peisajele marine, tablouri cu natura, tablouri clasice cu flori. Nu toate tablourile sunt recomandate in decorarea unui living in stil clasic. De aceea evitati in decorarea peretilor, tablourile moderne pictate de exemplu in stil realist, suprearealist sau abstract. Se recomanda stilul de pictura impresionism, cu pensulatii stil Nicolae Grigorescu, tablouri pictate artistic pe panza. De asemenea nu puneti pe perete tablouri fara rama (caracteristic stilului minimalist sau modern). Alegeti intotdeauna un tablou cu rama, sau inramati-l dumneavostra cu o rama vintage, in culoarea brozului, maro sau auriu-patinat. Recomandam rama sa fie de dimensiuni mari (in latime) sculptata cu decoratiuni florale sau forme interesante. Iata cateva idei de tablouri pentru un living clasic:

  • Living amenajat in stil Modern

Stilul modern este opusul stilului clasic. Culorile de maroniu sunt mai putin utilizate in decoratiunile interioare, designerii folosind de multe ori culori monocrome, simple. Livingul pot fi decorat in stil alb-negru, sau doar alb, desi unii decoratori de interioar pot alege culori mai tipatoare cum ar fi galben. Toate decoratiunile interioare folosite intr-un living modern sunt simple, fara multe forme intortocheate, sau ornamente. De exemplu dulapul poate fi alb simplu, fara modele, in stil uni. De aceea si tablourile de perete trebuie sa se remarce prin simplitate si unicitate. Alegeti intotdeuna modele unice de tablouri, pictate in stil realist, suprarealist sau abstract. Tablouruile trebuie sa se remarce prin simplitate dar nu o simplitate exagerata (asa cum am recomandat in livingul minimalist – o singura pata de culoare), ci poate fi un tablou figurativ, dar exacutat intr-un mod simplist. Cum ar fi de exemplu un peisaj cu marea, in care marea este reprezentata prin cateva linii simple, bine plasate, sugerand linia orizontului.
O alta ideea de amenajare pentru un living modern, este expunerea pe perete a unui tablou cu un portret artistic. Un portret care exprima o emotie, pin frumusetea acestuia, prin pozitia acestuia, prin limbajul corpului. Se recomanda portretele executate intr-un stil mai abstract (portrete abstracte) care lasa privitorului un loc de interpretare. De asemenea recomandam sa folositi intrun living decorat in stil modern, tablouri inramate cu rame simple intr-o singura culoare. De obicei negru, maro sau alb. Rama trebuie sa nu aiba modele sau decoratiuni, sa fie de tip bagheta groasa (poate fi mai lata, nu foarte subtire).
Iata cateva idei de tablouri pentru un living amenajat modern:

Decoratiuni in functie de culorile predominante din living

Este foarte important sa luam in considerare culorile care predomina intr-un living, pentru a alege un tablou care sa intre in armonie, sa fie complemetar acestora. De exemplu intr-un living in care predomena griurile, nu putem pune pe perete un tablou galben sau rosu, si asa mai departe. In cazul in care livingul este decorat in stil clasic unde predomina culoare maro, puteti alege tablouri clasice in care predomina culori: maronii, verde, griuri caracteristice tablourilor cu peisaje din natura, flori etc.

Daca intr-un living minimalist in care culoarea predominanta este albul, recomandam pentru perete un tablou abstract, cu o pata de culoare gri sau maro, sau cobinatii de culoari stinse. Intr-un living modern decorat in culori tipatoare pot fi folosite tablouri pictate in culori mai aprinse, cum ar fi tablouri abstracte cu mult rosu, galben sau albastru. Totul este despre a crea un balans intre culorile folosite in amenajarea acelui living si cele aflate in tablourile ce urmeaza a decora peretii incaperii.

De asemenea contrastele sunt uneori binevenite. De exemplu in cazul in care in camera de living nu predomina culori foarte tipatoare, uneori este de indicat un tablou simplu cu un ton de culoare aprins, cum ar fi galben sau rosu, dand viata livingului in care ste amplasat. Incercat, experimentati si vedeti ce efect are. Multe galerii de arta ofera garantia banilor inapoi. Puteti incerca tabloul in camera si vedeti cum se potriveste. Ce stare da acelui living in care este amplasat? Se simte armonie, se „pupa” cu restul decoratiunilor interioare, da o stare de bine privitorului sau deranjeaza vizual? Decizia va apartine!

Decoratiuni in functie de marimea livingului

Marimea unui living conteaza intotdeuna atunci cand alegem tablourile de perete. Dupa cum probabil v-ati dat seama nu putem expune un tablou gigantic care acopera aproape tot peretele intr-un living mic pentru ca riscam sa cream in acel living o senzatie de „sufocare” de aglomerare care se transpune in starea interioare a privitorului. Atunci cand alegeti marimea unui tablou, masurati intotdeuna peretele livingului, locul in care acest tablou va fi amplasat. Nu acoperiti tot peretele, lasati tablou „sa respire”. In jurul tabloului trebuie sa existe un spatiu liber, in special sus-stanga-dreapta. Un spatiu in care ajuta tabloul sa se afiseze, sa se exprime. Nu anulati acel spatiu liber, ci profitati de el, lasandu-l asa cum este. Spatiul de sus trebuie sa fie liber aproximativ 40-50cm, iar stanga dreapta, intre 1 si 2 metri. Daca livingul este de dimensiuni si mai mici, gen living apartament, alegeti un sigur tablou pana in 120cm laturi, sau 2 tablouri a cate 70-80 cm latura. Nu aglomerati foarte tare peretii din living. Este pana la urma un living unde dorim spatiu, dorim senzatia de libertate.

Indiferent de tipul de living pe care il doriti amenajat, alegeti intot deuan acele tablouri care dau unicitate livingului. Alegeti tablouri originale, sau printuri modele unice, cum sunt cele de la GaleriaQ. Este foarteimportant ca livingul sa exprime originalitate, unicitate in decoratiunile de perete. Iar cuvantul principal este”INCERCATI” sau „EXPERIMENTATI”. Vedeti cum se potriveste un tablou in livigng iar pana la urma gusturile nu se discuta. Catetodata se potriveste un tablou de minune itr-un living, itit da o stare de bine si nu stii de ce. Tineti cont si de recomandarile noastre de mai sus, deoarece sunt recomandari venite de la designeri si studiate, dar si experimenati!

Publicat la 07/03/2023 Art Blog 958