Decoratiuni Dormitor: Tablouri Potrivite Pentru Decorarea Dormitorului

Decoratiuni Dormitor: Tablouri Potrivite Pentru Decorarea Dormitorului

Dormitorul este acel spatiu in care te retragi la sfarsitul unei zile aglomerate, cautand momente de relaxare, de aceea trebuie sa avem in vedere anumite aspecte importante atunci cand ne gandim la amenajarea acestuia cu stil. In cazul in care doriti sa obtineti un efect de relaxare in dormitorul dumneavostra cu ajutorul amenajarilor interioare, va invitam sa cititi mai jos cateva sfaturi folositoare, in special cu privire la decoratiunile de perete cu tablouri originale.

De multe ori intram intr-o incapere si pur si simplu ne simtim bine, dar nu stim de ce. De aceea este de recomandat sa angajati un designer de interior atunci cand doriti sa obtineti un anumit efect, in amenajarea dormitorului. Este acea persoana care a studiat elementele de design interior si are toate informatiile necesare pentru a le combina si a obtine efectul dorit. Atunci cand amenajam dormitorul trebuie sa tinem cont de urmatoarele aspecte: stilul de amenajare al dormitorului, marimea dormitorului, culorile predominante din dormitor dar si personalitatea si caracterul celui care locuieste acolo.



In continuare vom face un mic studiu cu privire la cum influenteaza aceste variable deciziile noastre cu privire la cum sa decoram eficient un dormitor:

Decorarea dormitorului in finctie de stilul de amenajare al acestuia:

1. Dormitor amenajat in stil clasic

Un dormitor clasic, se caracterizeaza prin existenta decoratiunilor interioare clasice, uneori vintage, in care predomina lemnul, de multe ori lemnul masiv existent in diferite obiecte de mobilier. Tonul de culoare predominant este cel maroniu, fara culori stridente. De aceea si decoratiunile interioare de perete trbuie sa intre in armonie cu acest stil clasic, iar o optiune la indemana pentru oricine este sa decorezi peretii cu tablourile originale.

Alegeti tablouri in special pe panza, in care predomina culorile de verde, maroniu, griuri, sau chiar un tablou complet alb-negru.  In ceea ce priveste tema pictata, alegeti subiecte clasice cum ar fi tablourile cu peisaje sau tablourile cu flori. Pot fi tablouri cu peisaje marine, care merg perfect in orice dormitor, invitand privitorul la meditatie si relaxare. Perfect pentru o seara petrecuta cu sotia. Alegeti modele de peisaje sau flori simple, sa nu fie foarte aglomerate in design, pentru a crea armonie si relaxare specifica oricarui dormitor.

In ceea ce priveste inramarea tablourilor pentru un dormitor clasic, alegeti intotdeauna un tablou cu rama, sau inramati-l dumneavostra. Rama nu trebuie sa fie moderna, nu alegeti rame de tip bagheta. In schimb puteti alege rame mai late, de tip muzeu, cu diferite ornamente sculptate in culori de auriu patinat, bronz sau maro. Evitati pentru rame culoarea alba, in cazul in care dormitorul este amenajat in stil pur clasic. Iata cateva modele de tablouri potrivite pentru decorarea peretilor unui dormitor clasic:

2. Dormitor amenajat in stil modern

Dormitoarele moderne sunt acelea decorate cu mobilier in stil monocrom, fara multe obiecte florale sau extra decoratiuni. Se recomanda decorarea peretilor cu tablouri expresioniste. Tablouri care exprima o stare, care sugereaza sau transmit o anumita idee, iar tablourile cu portrete pe panza ar fi perfecte pentru acest stil de dormitor. Ele pot fi usor interpretate si au si un aer de fashion-modern. Puteti alege dintre portrete cu femei, portrete nud, cu animale sau abstracte.

Referitor la inramarea tablourilor, alegeti intotdeuna rame simple, tip bagheta, colturoasa-dreptunghiulara. Un dormitor modern cere o rama dintr-o singura culoare, in general alba,  neagra sau maro.  Daca tabloul este pictat modern, simplu, fara multe elemente de forma si culoare, atunci rama trebuie sa sustina stilul picturii prin simplitatea si modernismul ei.  Sunt perfecte pentru a decora acest tip de camera si va sugeram mai jos cateva modele:

3. Dormitor amenajat in stil minimalist

Stilul minimalism este acel stil care nu vede o necesitate in toate elemenete de decor, reducandu-le la minim. Se pune accentul in special pe simplitate si utilitate. Tablourile trbuie sa fie de asemenea foarte simple. O simplutate dusa la extrem. Am vazut decoatiuni de perete cu panze albe, in care exista doar un punct rosu de exemplu. Nici nu ne imaginam ce efect benefic poate avea un tablou de acest gen intr-un dormitor minimalist. Intr-un dormitor minimalist predomina simplitatea obiectelor de decor, de aceea tablourile pe care le alegem trebuie sa se incadreze in acelasi stil simplist. Tablourile simple se incadreaza de obicei la stilul de pictura abstracta.

Imaginati-va o panza alba cu o pata de culoare galbena si cateva linii orizontale exprimand un apus de soare pe mare. Este o optiune perfecta pentru un dormitor decorat in stil minimalist care vrea sa invita privitorul la relaxarea de seara alaturi de sotia lui. Alegeti modele simple fara prea multe elemente care sa aglomereze tabloul. Un tablou aglomerat, multicolor este ultimul lucru pe care un dormitor l-ar cere. De multe ori in acest tip de dormitor se recomanda decorarea peretilor cu tablouri fara rama. Merg perfect, in special daca canturile sunt pictate sau sunt albe complet. Unele tablouri pe panza ofera imaginea continua pe canturi, de asemenea o optiune perfecta. Iata cateva modele de tablouri potrivite pentru decorarea peretilor unui dormitor minimalist:

Decorarea dormitorului in finctie de culorile predominante existente in camera:

1. Culori inchise

Un dormitor in care predomina culorile inchise, recomandam decorarea peretilor cu tablouri alb-negru, sau tablouri in care predomina culori de maroniu, verde sau griuri. Alegeti o rama clasica, nu foarte stridenta care sa estompeze tabloul.

2. Culori deschise

Culorile deschise sunt caracteristice unui dormitor modern, de aceea se recomanda alegerea de tablouri in care predomina culoarea. Recomandam tablourile in care artistul se exprima prin culoare, gen tablouri abstracte. Un peisaj marin, frumos colorat, un rasarit sau apus de soare sunt binevenite intr-un dormitor modern.

3. Culori monocrome

Un dormitor amenajat in culori monocrome, cere tablouri foarte simple. Daca este un peisaj, acesta trebuie reprezentat din cateva elemente. Un lan de grau, un lan de floarea soarelui, un peisaj marin nu foarte colorat sunt cateva idei de amenajare a peretilor unui dormitor monocrom. Alegeti tablouri in care predomina culorile neutre, calmante.

Decorarea dormitorului in finctie de marimea acestuia:

1. Dormitoare mari, gen living

Un dormitor de dimensiuni mari, gen living, necesita tablouri pe panza pe masura. Se recomanda tablouri avand dimensiune de 120cm, o latura. Dimensiunile recomandate sunt: 120x80, 120x100cm sau chiar mai mari. Cand decorezi un dormitor cu un tablou mare, sai aveti in vedere ca acel tablou sa nu acopere tot peretele. Asigurati-va ca tabloul are spatiu suficient, mai ales sus stanga si dreapta pentru a putea „respira”. Daca perete acopera doarte mult dintr-un perete, riscam sa obtinem un efect nedorit, de aglomeratie, de sufocare.

2. Dormitoare mici, intime

In dormitoarele de dimensiuni mai mici, insite recomandam tablouri de dimensiune medie gen: 60x40cm sau maxim 80x60cm. Tema pictata poate fi: portrete, nuduri, peisaje marine, rasarit/apus de soare, abstracte simple. O alta optiune este sa alegeti 2-3 tabouri mici pentru decorarea unui perete.



Indiferent de stilul de amenajare al dormitorului tineti intotdeauna cont de efectul pe care doriti sa il  obtineti in urma decoratiunilor de perete. De obicei intr-un dormitor efectul dorit este cel de relaxare, de pregatire pentru somn, pentru liniste interioara. In cazul in care peisajele marine, un rasarit sau un apus de soare care invita la meditatie, nu este pe caracterul dumneavostra si nu va reprezinta, incercati sa experimentati. Decorati cu diferite modele de tablouri canvas pentru dormitor si vedeti daca se potriveste dormitorului. Un tablou simplu abstract sau un portret artistic interesant, va poate invita la o stare de bine, perfecta unei seri frumoase alaturi de sotia dumneavostra.

Publicat la 07/03/2023 Art Blog 933